za sve vile i vilenjake, za sve vesce i vestice
 
HomeHome  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 ANDJELI

Go down 
AuthorMessage
Dvorska ludaNumber of posts : 15
Registration date : 2008-05-26

PostSubject: ANDJELI   Tue May 27, 2008 2:30 am

ANDJELI

Vjeruje se da su andjeli duhovna bica koja posreduju izmedju Boga i ovog
svijeta; oni su Božje sluge i Njegova vojska, cuvari i glasnici, vodici zvijezda i zaštitnici izabranih.

U islamskim tradicijama, kaže se da su anđeli riznice Božje milosti. Oni simboliziraju prosvjetljenje i moći duhovnog svijeta. Prema predanjima organizirani su u hijerarhije od sedam redova (Serafimi, Heruvimi, Prijestolja, Godspostva, Vrline, Vlasti i Poglavarstva), devet zborova ili tri trijade, a grčki filozof Aristotel (384 –322. g.p. n. e.) je tvrdio da svaka zvijezda ima svog anđela i da je njihov broj jednak broju zvijezda. Riječ "anđeo" potiče od grčke riječi "angelos" što znači "glasnik". Ideja o spiritualnim bićima koja posreduju između Boga i Nebeskog kraljevstva na jednoj, i Zemaljskog kraljevstva na drugoj strani, zajednička je zaratustrizmu, judeizmu, hrišćanstvu i islamu. U Starom zavjetu spomenuta su samo dva anđela:Mikailo i Gabrijel. Apokrif Starog zavjeta spominje još dva: Rafael, iscjelitelj, pomagač i čuvar ljudskog duha; Uriel, koji bdije nad svijetom i vlada podzemljem. "Prva knjiga Enoha" dodaje još trojicu: Raguela, Sariela i Remiela, i razvija ideju da viši redovi anđela, Serafimi i Kerubimi čuvaju i štuju tron Boga, dok se niži redovi bave poslovima ljudi.
Kršćanstvo je tu anđeosku hijerarhiju preuzelo od judeizma i slijedeći Sv. Pavla dodalo nove redove Prijestolja, Godspostva, Vrline, Vlasti i Poglavarstva. U ovaj sustav vjerovanja bila je inkorporirana i ideja da svaki dan u nedjelji ima svog anđela: nedelja – Mikael, zadužen za sunce, brak, vlast; ponedeljak – Gabrijel; utorak – Samuel, zadužen za zaštitau i rat; srijeda – Rafael, zadužen za iscjeljivanje; četvrtak – Sahael, zadužen za financije i zakone; petak – Hanijel, zadužen za ljubav; subota – Urijel, zadužen za magiju i promjene. Općenito je vjerovanje da postoji devet horova anđela i da su njihovi simboli plameni mačevi, trube, skriptri, kadionice, muzički instrumenti i ljiljan, te Svjedočanstva o anđelima su raznolika: prema Justinu, anđeli najčešće imaju ljudska obličja i hrane se u nebesima. Njihov grijeh je seksualno općenje sa ženama ljudskog roda. Iz tih veza navodno se rađaju demoni. Vjeruje se da sveci i pravednici imaju svoje anđele-zaštitnike, a Klement Aleksandrijski opisuje zaštitničku ulogu anđela nad gradovima i narodima.
Islam je anđeosku hijerarhiju vjerovatno preuzeo iz hebrejsko-kršćanskih
tradicija - melek (anđeo) Gabrijel je poslaniku Muhammedu otkrio Kur'an
Časni i istinsku prirodu Allaha i znatno oplemenio ideju da svaki čovjek ima dva meleka-čuvara, jednog koji upravlja njegovim dobrim djelima i drugog koji upravlja njegovim nedoličnim djelima, a grčki je filozof Aristotel (384 –322. g. p. n. e.) tome dodao tvrdnju da svaka zvijezda ima svog anđela i da je njihov broj jednak broju zvijezda.
Sanjati anđela – sreća; biti u snu anđeo – bolest.
I danas su, kao i u prošlosti, talismani, magične figure, broševi i privjesci u obliku anđela jednako popularne u svijetu. Najčešće se nose kao dio osobnog nakita, a za njih se vjeruje da su nosioci sreće, ljubavi, blagostanja i radosnih vijesti. Zbog toga su likovi anđela veoma zastupljeni i u unutrašnjim dekoracijama mnogih domova, te vjerskih i javnih institucija.
Back to top Go down
View user profile
 
ANDJELI
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Vilin grad :: Palata :: BIBLIOTEKA-
Jump to: