za sve vile i vilenjake, za sve vesce i vestice
 
HomeHome  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 DVORAC HERMITAGE

Go down 
AuthorMessage
Vrhovna carobnica
Admin
avatar

Number of posts : 103
Registration date : 2008-05-06

PostSubject: DVORAC HERMITAGE   Wed May 14, 2008 2:23 pm

DVORAC HERMITAGE

Dvorac se nalazi na mijestu koje je ključno za kontrolisanje Liddesdalea i granične oblasti za vrijeme Englesko-škotskih ratova. Prvi oblik dvorca na ovom mijestu je bilo drveno uporište koje je najvjerovatnije sagradio Nicholas De Soulis oko 1240. godine. Dvorac je ostao pod vlašću De Soulisa sve do 1320. godine, kada je William De Soulis optužen za pripremanje zavjere protiv škotskog Kralja Roberta Brucea, te su mu dvorac i imanje konfiskovani.

Od 1332. godine dvorac je bio u vlasništvu engleza Sira Ralpha De Nevillea, dok ga 1338. godine nije zaposjeo William Douglas, vitez od Liddesdalea, koji je zahtijevao vlasništvo nad dvorcem. William je izgladnio lokalnog šerifa do gladi jer je i on smatrao da ima prava na dvorac. Nakon ubistva Kralj se složio sa Williamom i dao mu dvorac.

1353. William je ubijen iz osvete nakon što se priklonio Engleskoj. Naredni vlasnik dvorca je bio Hugh De Dacre, koji je ponovo izgradio dvorac od kamena. Iz Dacreovih ruku dvorac je prešao Daglaseima, koji su nastavili da dograđuju i utvrđuju dvorac.

Početkom 15. vijeka mnoge vojvode su prelazile na englesku stranu, i pošto je dvorac bio na strateški važnom mijestu, on je oduzet Dogulaseima i dodijeljen Grofovima od Bothwella, kojima se više vjerovalo. U 17. vijeku strateška važnost dvorca postaje manja, tako da je on napušten i već u 18. vijeku postaje ruševina. Dvorac je krajem 19. vijeka obnovio Sir Walter Scot.
Back to top Go down
View user profile http://vilin-grad.darkbb.com
Vrhovna carobnica
Admin
avatar

Number of posts : 103
Registration date : 2008-05-06

PostSubject: Re: DVORAC HERMITAGE   Wed May 14, 2008 2:23 pm

Back to top Go down
View user profile http://vilin-grad.darkbb.com
 
DVORAC HERMITAGE
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Hermitage Pink d28710 for the gallery

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Vilin grad :: Zamkovi :: Zamkovi-
Jump to: